De 8 spelregels voor het geven van sadaqa

14-03-2023

Door op vele verschillende manieren mensen te helpen, kan jij de eerstvolgende sadaqa miljonair worden. Enorm veel beloningen liggen klaar om door jouw liefdadigheid te worden verdiend. Om echter van alle voordelen van het geven van liefdadigheid te kunnen profiteren, zijn er een achttal sadaqa regels: 


1 – Wacht niet op 'het juiste moment'

Als je een genereus hart hebt – en ik weet dat je dat hebt, anders las je dit nu niet – geef jezelf dan de kans om dat te uiten. Wacht niet tot je in scha Allah meer geld hebt, meer tijd hebt of meer invloed hebt. Jouw daden vormen jouw (toekomstige) verlangens. Als je dus hoopt gul te zijn met je latere rijkdom, zul je nu gul moeten zijn met je huidige rijkdom. Een beetje liefdadigheid is altijd beter dan helemaal niet(s) geven of doen. Want iedere moeite of inspanning, iedere stap die je neemt zit vol met kansen om beloond te worden. Zoals Peter Marshall zegt: "Small deeds done are better than great deeds planned".

2 – Geef met een pure intentie

Het doel is het genoegen en de beloningen van Allah ta'ala verdienen. Liefdadigheid is geen zaken doen. En dus zou je er niets werelds voor terug moeten willen. Het gaat niet om jouw reputatie, om het ontvangen van waardering of om het creëren van ruimte in je kledingkast. Er zit zelfs een extra voordeel aan het hebben van deze instelling. Als je niets verwacht, kun je nooit teleurgesteld raken, in het geval jij een keer hulp nodig hebt, en niemand zich aanbiedt.
Over verwachtingen gesproken, soms hebben we last van vooroordelen. Dat een persoon het niet verdient, omdat hij of zij het misschien wel voor verkeerde doeleinden zou kunnen gebruiken. Vergeet niet dat je wordt beoordeeld op jouw intentie. Geef, omdat jij wilt geven en wees hierin nederig en respectvol. Jij hebt daarmee gedaan wat er van jou verwacht wordt. Wat de ontvanger er vervolgens mee doet, is aan die persoon. En een zaak tussen die persoon en Allah ta'ala alleen. Weet ook dat een godvrezende nooit iets mis kan doen als hij begint aan een project.

3 – Geef met regelmaat

Een man wil zijn vrouw verwennen en heeft € 12,- te besteden. Met welke optie maakt hij de grootste impact? (A) Hij koopt er 12 rozen van en verrast haar met de bos bloemen. Of optie (B) Hij geeft haar iedere maand één roos? I am a lady, I know the answer! =) Het is optie B, want:

  • De vrouw voelt zich vaker verwend, gezien en gewaardeerd
  • Hij als man is vaker romantisch, waardoor hij meer liefde voelt en geeft
  • Elke keer dat de man zich speciaal voor haar inzet, tilt hij de relatie naar een hoger niveau
  • Hij krijgt allemaal bonus voordelen, voor hetzelfde bedrag

Stel je nu het volgende voor: de man dat ben jij en de vrouw is de behoeftige. Je krijgt zoveel meer terug voor één en dezelfde intentie. Dat niet alleen, al die 10 genoemde voordelen krijg je dus ook per keer dat jij geeft! Geef dus gerust vaker <3

4. Geef van wat jou dierbaar is

De behoeftige – jouw medemens – is afhankelijk van wat hij of zij ontvangt. Geef een ander dan ook niet iets wat jij jezelf niet toewenst. Geef geen afdankertjes, geen half werk, geen loze beloftes of iets dergelijks. Allah zegt in de koran (3:92):

Jullie zullen het goede (d.w.z. het Paradijs) niet bereiken, totdat jullie uitgeven van datgene wat
jullie liefhebben. En wat jullie ook van iets uitgeven, waarlijk, Allah is hiervan op de hoogte.


5 – Wees vrijgevig

Je hoeft niet rijk te zijn om te kunnen geven. Maar geef je meer, dan word je daar ook meer voor beloond. Let erop dat het gaat om verhoudingen! Je moet uiteraard voorkomen dat je meer geeft dan je kwijt kunt. Voor iemand die het krap heeft, kan 5 euro of uur per maand al veel zijn. Kortom, kun je meer kwijt (per maand), dan is het aangeraden om dit te doen.
De wetenschap beaamt dit gegeven. Twee UCLA neurowetenschappers publiceerden in 2016 over hun studie naar gul zijn in relatie tot de hersenen. Er was iets opmerkelijks waar te nemen op de hersenscans van de meest gulle deelnemers. De gebieden geassocieerd met het verwerken van pijn en emotie waren er het meest op vooruit gegaan. Dit sluit mooi aan op de eerder genoemde positieve effecten die liefdadigheid heeft op jouw hersenen.

6 – Geef in het geheim

Geven kan zo iets moois zijn wanneer je het doet met een pure intentie. Maar hoe zeker ben je van het feit dat je niet geeft om gezien te worden? Profeet Mohammed vrede zij met hem kwam daarom met het volgende: Laat jouw linkerhand niet weten wat jouw rechterhand heeft gegeven. Kortom, geef in het geheim. Verberg jouw goede daden, zoals je ook jouw slecht daden verbergt. Op die manier weet je zeker dat niemand weet van jouw liefdadigheid en kan ook tijdens het geven niet per ongeluk het gevoel van 'kijk mij goed bezig zijn' ontstaan. Doneer bijvoorbeeld online of doe een smeekbede voor iemand in diens afwezigheid.
Het gaat dus om intentie niet attentie. Tenzij het je doel is om anderen te stimuleren ook te geven. Alleen dan is geven in het openbaar toegestaan. Het geven in het geheim geniet echter de voorkeur. Pak je gift dus in de eerstvolgende keer dat je geeft, simpelweg door het in te sluiten met je rechterhand.

7 – Houd de juiste volgorde aan

Bij het verrichten van liefdadigheid denk ik al gauw aan al die arme kindjes in Afrikaanse landen of de verwaarloosde dieren. Het is de kracht van de media. Ik vergeet de enorm grote groep behoeftigen in Europa compleet, ik vergeet zelfs de behoeftigen in mijn eigen familie. Alsof niemand in mijn gezin het financieel moeilijk heeft, handen te kort komt of in een mentale knoop zit. De profeet zegt hierover:

"Begin bij jezelf en geef daar liefdadigheid aan, en als daar dan wat van overblijft, geef het aan jouw gezin. En als er iets overblijft nadat je jouw gezin hebt voorzien, geef ervan aan jouw familie. En als er nog over is nadat je aan jouw familie hebt gegeven, geef dan aan die en die, waarmee wordt bedoeld: aan wie dan ook die zich voor jou, aan je rechterzijde en aan je linkerzijde bevindt."
[An-Nasaa'i]

Kijk naar jouw positie in de islam, hoe belangrijk jij bent. Zelfs jezelf (financieel) steunen in moeilijke tijden is liefdadigheid subhanou Allah. En houd je liefde, geld, tijd over, dan is zelfs geven aan je buurman, partner of broer sadaqa. Zo dicht bij huis liggen de mogelijkheden.

8 – Weet wanneer je niet mag doneren

Deze regel gaat specifiek over financiële en materiële giften. Het is niet de bedoeling dat je verlies draait door sadaqa te geven, maar wat als je al in de min staat? De hadith (overlevering) hierboven maakt duidelijk dat jij eerst voor jezelf dient te zorgen. Heb je een openstaande schuld, werk dan eerst aan jouw eigen financiële situatie, voordat je werkt aan die van een ander. Je wilt niet overlijden met een schuld.
Dan heb je ook nog haram verkregen geld of goederen. Verkregen door illegale praktijken of rente. Hier zit niet alleen geen baraka (zegenrijke kracht) in, maar de profeet waarschuwt ons in feite zowel voor het ontvangen, geven, en zelfs het mogelijk maken van geven.

Mocht je zelf rente ontvangen op je bankrekening, heb je schulden, of zit je in de schuldhulpverlening, vraag dan na bij een betrouwbare geleerde hoe je in jouw situatie moet of kunt handelen. En wil je in een dergelijke situatie toch graag iets betekenen voor de ander? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om één van jouw andere rijkdommen in te zetten, zoals jouw vaardigheden, tijd en intelligentie. Er zijn een heleboel instanties en personen die jouw vrijwillige hulp enorm kunnen waarderen. Je bent veel meer waard dan je denkt.

Het ultieme doel van vrijheid – financieel, psychisch, etc. – is dat je in staat bent om te geven. Vrijheid die je overigens niet aan jezelf te danken hebt, maar aan Allah die jou ermee gezegend heeft. Vergeet dit niet wanneer je aan liefdadigheid doet. Je geeft van wat je hebt gekregen van Allah, en indirect aan Allah. Houd je daarom aan deze achttal spelregels, wanneer je middels sadaqa inspeelt op wat de ander nodig heeft.


Liefdadigheid, regels, sadaqa 


Allah Ta'ala zegt in Zijn Nobele Koran :

"O degenen die geloven! Geef uit (als liefdadigheid) van hetgeen waarmee Wij jullie voorzien hebben, alvorens een Dag komt waarop er geen handel zal zijn, noch vriendschap, noch voorspraak. En de ongelovigen, zij zijn degenen die de onrechtplegers zijn." 

[Soerat al-Baqarah (2), aayah 254.]

© 2012 Dagelijkse inspiratie 
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin